ARTEQ realiseert digitale archiveringsoplossing voor St. Antonius Ziekenhuis

Innovatievearchivering voor de toekomst van de gezondheidszorg

Het St. Antonius Ziekenhuis is een top klinisch ziekenhuis en het grootste niet-academische opleidingsziekenhuis in Nederland, met als klinische speerpunten: hart en vaat, longen en kanker. Het St. Antonius biedt (hoog)complexe zorg op meerdere locaties. De belangrijkste ambitie is het verlenen van de beste medische en verpleegkundige zorg & service. Goed opgeleide zorgprofessionals halen hiervoor dagelijks het beste uit zichzelf. Ruim 5.000 medewerkers zetten zich in voor de missie van het ziekenhuis: Samen zorgen voor kwaliteit van leven.

Ziekenhuizen verwerken zeer grote volumes aan gegevens. PACS*-, EPD/ZIS en vele overige systemen** creëren dagelijks heel veel data in diverse gegevenssoorten, waardoor hoge eisen aan de opslag omgeving gesteld worden. Tevens hebben ziekenhuizen te maken met wettelijk vastgestelde bewaartermijnen en behoeftes over beschikbaarheid, voortkomend uit de vele zorgprocessen.

Omdat het de data uit het primaire bedrijfsproces betreft, hebben vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid de hoogste prioriteit bij opslag en archivering.

In 2016 was de bestaande archiveringsoplossing van het St. Antonius Ziekenhuis aan vervanging toe. Het St. Antonius Ziekenhuis wilde naar een Vendor Neutral Archive-oplossing, waarbij een koppeling naar het archief onafhankelijk is van de in gebruik zijnde applicaties en apparatuur. Hiervoor is uiteindelijk de leverancier Sectra als partner uit de bus gekomen.

Het al in gebruik zijnde archiefsysteem, gebaseerd op een oudere variant van Oracle HSM sluit goed op Sectra aan, waardoor het ziekenhuis ook het bestaande Oracle HSM platform wilde handhaven. Om voorbereid te zijn op toekomstige groei is gezocht naar een oplossing die hier ook de komende jaren in kan voorzien. Arteq is daarvoor de opdracht gegund.

Referentie Jetse Pettinga

St. Antonius Ziekenhuis: archiveren zonder onderbreking voor onfeilbare zorg

Jetse Pettinga, Hoofd ICT-Beheer van het St. Antonius Ziekenhuis. “Wij zijn een onderzoek ziekenhuis, wat betekent dat wij voorheen informatie een levenslange periode (gesteld op 115 jaar) moesten bewaren; wettelijk is dit inmiddels teruggebracht naar 35 jaar. Wij zien archiveren als tegenhanger van back-up: het opslaan van gegevens met een aantal specifieke doelen waaronder gegarandeerde beschikbaarheid en volledige data integriteit. De data die we vandaag opslaan, moet over 35 jaar nog steeds bit voor bit hetzelfde zijn.”

Voor dit project hanteerde het St. Antonius Ziekenhuis daarom een aantal vastomlijnde uitgangspunten en doelstellingen:

Uiteraard mag tijdens de vervanging geen enkele verstoring van de ziekenhuis activiteiten plaatsvinden. Hoewel het om ‘archiefdata’ gaat moet deze altijd (24×7) beschikbaar zijn, zodat een behandelaar ten alle tijden de mogelijkheid heeft om de historie van een patiënt op te vragen. Hiervoor worden gegevens, daar waar mogelijk in de nacht voorafgaand aan de afspraak uit het archief gehaald (Prefetching). Maar ook wanneer een patiënt, niet gepland bijvoorbeeld door een ongeval het ziekenhuis binnenkomt, moet het archief direct kunnen worden geraadpleegd en historische gegevens beschikbaar zijn.

In de medische sector kan het ontbreken van de volledige informatie het verschil maken tussen wel of geen tijdige diagnose. De gegevens in het archief moeten altijd kloppen en altijd aanwezig zijn.

Dit wordt in deze oplossing gerealiseerd door de gegevens op drie separate locaties op te slaan: een keer naar een disksubsysteem in elk van de twee datacenters, en vervolgens nog een keer naar tape op een derde locatie. Belangrijk is dat hierbij niet gebruik gemaakt wordt van data replicatie maar dat er 3 individuele versies van de oorspronkelijke data beschikbaar zijn. Dit om te voorkomen dat bij corruptie van data in een van de datacenters, dit gerepliceerd wordt naar het andere datacenter.

Metadata wordt toegevoegd om de integriteit van de data op disk en tape te garanderen, en deze worden regelmatig gevalideerd en indien nodig automatisch gecorrigeerd. De gekozen Oracle-oplossing heeft hiervoor uitgebreide mogelijkheden.

Een ander belangrijk uitgangspunt is de performance van het nieuwe systeem. Door de veelheid van aangesloten toepassingen krijgt Sectra zeer veel data te verwerken. Hapering in de verwerking kan grote impact hebben op de bedrijfsvoering van het ziekenhuis: kan het archief niet of slecht geraadpleegd worden, lopen de wachtkamers snel vol. De aansluiting tussen Sectra en het nieuwe archief dient naadloos te zijn, zodat performance bottlenecks niet zullen optreden.

De naadloze overgang naar geavanceerde archiveringsoplossing

Jetse Pettinga: “We werkten al langer met Arteq samen voor de ondersteuning en support van ons vorige archiefsysteem. Bij de vervanging heeft Arteq ons geholpen de juiste keuzes te maken, zowel op het gebied van producten en oplossingen als het samenstellen van de juiste configuratie. De keuze is uiteindelijk wederom op Oracle HSM gevallen omdat dit het beste aansluit bij de bestaande omgeving, kennis en onze ervaringen.

Als ziekenhuis kunnen we niet zonder IT en onze business draait 7×24 door. Daardoor loop je tegen hele praktische uitdagingen aan, zoals het moment van onderhoud aan systemen. Dat is, naast de noodzakelijke beschikbaarheid en performance, een van de redenen geweest waarom we hebben gekozen voor een redundant oplossing welke geografisch is verspreid over 3 locaties.

Het project zelf is in vijf maanden in nauwe samenwerking gerealiseerd, waarbij we alle vooraf bepaalde doelstellingen hebben behaald. De nieuwe omgeving is naast het bestaande archief opgebouwd, zodat er geen negatieve impact was op de bedrijfsvoering en beschikbaarheid van de informatie. De overgang van het oude naar nieuwe archief is naadloos verlopen. De kleine problemen die we hebben ervaren, zaten meer in de manier waarop van het archief en de nieuwe functies gebruik gemaakt wordt. Ook hierbij heeft Arteq ons ondersteund om dit op te lossen.”

Jetse Pettinga: “In Arteq hebben wij een partner waarmee we op hetzelfde niveau kunnen samenwerken en sparren, om gezamenlijk tot de beste oplossing te komen. Ik doe graag zaken met relatief kleine partners, bedrijven met de juiste focus en expertise. We beleggen ook bewust onderdelen van onze ICT bij gespecialiseerde partijen en sturen daarbij sterk op kwaliteit.”

Arnoud Dekker, Senior System Administrator bij het St. Antonius Ziekenhuis: “De implementatie is echt heel goed verlopen. De nieuwe omgeving staat er en hij doet het gewoon. Dit is echt de oplossing waar je spreekwoordelijk de stekker uit kan trekken en niemand in het ziekenhuis heeft er last van.

Door invoering van Sectra gaat het aantal objecten in het archief al zeer snel over de 1 miljard, zonder dat dit een negatieve impact op de performance mag hebben. We merkten dat dit in de oude implementatie problemen gaf, maar in het ontwerp van het nieuwe archief heeft Arteq op deze groei geanticipeerd waardoor we nu onbezorgd naar minstens 5 miljard objecten kunnen doorgroeien.

Wij doen veel zelf en hebben veel kennis in huis, maar de combinatie van software en systemen is zeer complex. We hebben met Arteq een open partnership en hele goede klik op het persoonlijke vlak. Maar uiteindelijk telt alléén het resultaat voor het ziekenhuis: het moet gewoon werken. Ik ben blij dat Arteq ons daarin de nodige ondersteuning en kennis biedt.”

*PACS- röntgenfoto’s , MRI scans, etc.

** EPD/ZIS-data: gegevens van patiënten, afspraken, onderzoeksdata, verslagen, etc.

Contact:

Wil je ontdekken hoe Arteq jouw organisatie kan helpen met geavanceerde storageoplossingen en probleemloos beheer van groeiende datavolumes?

Neem vandaag nog contact met ons op! Ons team staat klaar om jouw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen te bieden.